Rol van zilver - Beursgoud

Ga naar de inhoud

De rol van zilver

In tegenstelling tot goud is zilver geen puur monetair metaal. Zilver kent ook enkele industriƫle en medische toepassingen waarvoor vooralsnog geen betere of goedkopere oplossingen voorhanden zijn.

Zilver is bijvoorbeeld zeer goed geleidend, hetgeen in uw computer en smartphone nogal van pas komt. Het is maar een kleine hoeveelheid zilver per apparaat, maar het zijn er miljarden en het gebruikte zilver
gaat wel grotendeels verloren omdat vanwege de kleine hoeveelheden per apparaat lang niet alles teruggewonnen kan worden.

Hoewel dus zilver normaal gesproken zo'n 30 x vaker dan goud in de natuur voorkomt, is het goud in kluizen en sieraden
bewaard gebleven, terwijl we zilver aan het opmaken zijn.

Zilver heet ook wel 'het goud van de armen'. Wat gaf u uw eerste partner ooit? Juist ja, zeer waarschijnlijk was het een zilveren ketting of ring. Duurzaam en toch waardevol. Ook voor sieraden is zilver zeer gewild.

Daarnaast zijn nu dus ook beleggers zilver aan het verzamelen. Ze doen dat in munten en in baren. Soms ligt het thuis, vaker ligt het in externe kluizen. Ik raad u overigens af om waardevolle spullen
in een kluis bij een bank te leggen. Banken zijn namelijk verplicht de overheid te volgen. Als er dus crisis uitbreekt, dan loopt u kans dat de banken uw kostbaarheden en geld zo maar aan de overheid verstrekken.
Een ander punt is dat banken erg makkelijk uw zilver als hun eigendom zien. Er is geen garantie op zilver, dus gaat het mis bij de bank, dan loopt u kans dat u uw zilver kwijt bent. Er zijn ook onafhankelijke aanbieders van kluisruimte. Ook Goldmoney, BullionVault, Silver Mountain en EuroPacific Bank maken gebruik van de kluizen van externe aanbieders.

Terug naar de inhoud