Fiat munten - Beursgoud

Ga naar de inhoud

Fiat munten, wat zijn dat?

In feite zijn het munten die zijn uitgegeven zonder serieuze onderliggende waarde. De enige waarde die ze hebben is de waarde die we er aan hechten. We doen dat bijvoorbeeld omdat een banker er een belofte over heeft gedaan. Zo heeft Amerika in 1948 (Bretton Woods) de belofte gedaan dat de dollar altijd in te wisselen zou zijn voor een bepaalde hoeveelheid goud. Charles de Gaulle, de toenmalige president van Frankrijk had in 1970 door dat Amerika die belofte niet gestand kon doen staan. De Gaulle wisselde dus zoveel mogelijk dollars tegen goud in, totdat Nixon verklaarde dat de inwisselbaarheid van de dollar 'tijdelijk' zou worden stopgezet.
Ze is nooit meer teruggekomen.
Sterker nog, onder George Bush jr. is de hoeveelheid in omloop gebrachte dollars een staatsgeheim van Amerika geworden. We weten dat de FED honderden miljarden tegelijk in omloog bracht en dat letterlijk jaren achtereen.

We hebben de laatste jaren dus gezien dat er enorm veel dollars uit het niets werden bijgedrukt. Duizenden miljarden dollars (en euro's overigens, om bijvoorbeeld Griekenland, Ierland en Portugal te redden) zijn bijgedrukt om de pijn van een financiƫle crisis te verzachten. Het is vooralsnog zelfs gelukt ook, maar met dit medicijn is de economie onderhuids nog zieker geworden. De vraag roept zich op, hoe lang iedereen nog kan en wil geloven dan de euro en dollar nog een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Immers, papier is snel bijgedrukt. Wat is dat papier in feite nog waard?

Goud en zilver zijn anders. U leest het hier


Waarom is het fiat systeem oneerlijk? U lees het hier.


Koop hier uw fysieke goud en/of zilver

Terug naar de inhoud