Beleggen in goud - Beursgoud

Ga naar de inhoud

Beleggen in goud

Hier moet ik iets verduidelijken. Immers raad ik altijd af in goud te beleggen. Dat wil zeggen, in fysiek goud.
De reden is heel simpel, het is te duur en te onhandig.
Het enige moment dat je in goud zou kunnen beleggen is op het moment dat het extreem te goedkoop, of extreem te duur is. Die momenten zijn zeldzaam en u heeft de meest recente kans (rond 2000) gemist.
In de periode tussen grofweg 2000 en eind 2011 was het een uitgelezen kans om in goud te beleggen.
Goud was door manipulaties extreem goedkoop te worden. Waarom die manipulaties? Ook dat is makkelijk te verklaren... De euro moest en zou een succes worden en er mocht pertinent geen alternatief in de vorm van geld in de vorm van betrouwbaar goud of zilver voorhanden zijn. Het moest de euro worden, of niets.
Dus goud was in de ramsj gedaan.
Zoiets kan je enige tijd volhouden, maar zeker toen er twijfels over de houdbaarheid van de euro ontstonden, kwam de vraag naar goud weer op gang.

Er kan niet gezegd worden dat ik daar niet tijdig bij was... Een omslachtige manier om te zeggen dat ik er indertijd bovenop zat. De grootste klappers werden aan het einde van de stijging gemaakt. Ik heb indertijd in juli 2011 mijn goud verkocht omdat ik een prachtig huis kocht. Enkele maanden later werd de top van de goudkoers gezet op nog een paar honderd dollar per ounce hoger.
Overigens ben ik na die koerstop doorgegaan met maandelijks kopen van goud. Echter... Dat is spaargeld dat ik vastzet in goud en is geen beleggingsgeld.

Beleggen in goud raad ik af, maar je doet het beter in papieren goud (futures, ETF's) of in goudmijnaandelen en goudzoekersaandelen.
Die papieren goud producten zijn gebakken lucht. Ga er maar vanuit dat er geen volledige dekking door goud is. Je bent aan het handelen in beloftes die hoogstwaarschijnlijk niet nagekomen kunnen worden. Niets aan de hand zolang niemand maar levering eist. Het wordt een levensgroot probleem als een flink aantal van de handelaren ineens uitlevering van producten gaat eisen. Dan loopt het gierend uit de hand.

Beleggen in aandelen van goudzoekers is hoogst speculatief. Immers, als ze niets vinden gaat de tent failliet, als ze te weinig vinden ook. Als het geld opraakt voor de eventuele vondst verkocht is gaan ze failliet en als ... eigenlijk gaan die goudzoekers bijna allemaal failliet. Waarom beleggen zoveel beleggers er in? Omdat soms, heel soms, zo'n goudzoeker daadwerkelijk de jackpot wint.

Beleggen in goudmijnen is ook met de nodige risico's omgeven. De prijs van goud is een belangrijke factor, maar ook de prijs van energie, de belastingen, de vergunningen, het politieke klimaat, het gewone klimaat, de lonen... Er zijn nogal wat factoren die van belang zijn en die in feite amper te sturen zijn vanuit het bedrijf zelf. Een mijn die vol water loopt of instort, het kan allemaal maar zo gebeuren. Wil je echter potentieel wel meer winst kunnen halen bij een stijging van de goudprijs, dan is een belegging in een goudmijn wel de weg. Het is als beleggen in goud, maar dan met een hefboom.
Ik leg hieronder even uit waarom.
Stel even de kostprijs om een ounce goud te winnen is 1200 dollar.
Als de goudprijs 1300 dollar is, dan wordt er 100 dollar per gemijnde ounce verdiend.
Als de goudprijs naar 1400 stijgt, dan is dat procentueel voor de goudprijs maar een ongeveer 7% stijging.
De winst van het goudmijnbedrijf is echter met 100% toegenomen!

Overigens geldt dezelfde hefboom bij een dalende goudprijs... Maar dan andersom. Het gaat daarom extreem hard in de goudsector en buy and hold is er niet bepaald de meest ideale manier van beleggen. Beter probeer je zo lang mogelijk van een trend mee te genieten.
Dat is al lastig genoeg en je loopt de kans net de grootste stijgingen te missen. Als het immers gaat, dan gaat het ook snoeihard.

De Mooie Beursdag service zit regelmatig ook in goudaandelen.

Terug naar de inhoud